Interieurtips

Een open haard geeft veel sfeer en gezelligheid aan je woonkamer. Maar welke haard past nu het beste in jouw woning? En wat zijn nu de voor- en nadelen van de diverse haarden? Dat ga ik je allemaal uitleggen. Bij de aanschaf van een haard is het belangrijk dat je eerst gaat kijken naar wat voor woning je hebt en wat geschikt is voor de ruimte. Ga dan kijken naar wat voor soort haard je wilt en als laatste naar de brandstofsoort.

Hout, gas of elektrisch?

Houthaard.

De klassieke houthaard is nog steeds in! Het geeft veel warmte en de sfeer van een knetterend haardvuur is natuurlijk een pluspunt. Een houthaard geeft wel veel onderhoud. Je moet namelijk alles op tijd schoonmaken, maar daar krijg je veel gezelligheid voor terug! Ook moet je opletten dat het rookkanaal van een houthaard altijd verticaal geplaatst wordt. 

Gas

Bij het aanschaffen van een gashaard heb je net zoals bij een houthaard een rookkanaal nodig. Je hebt daarin 2 type gashaarden. Een open gashaard en een gesloten gashaard. Bij een open systeem wordt de zuurstof uit de ruimte gehaald. Zorg dan wel dat je genoeg ventilatiemogelijkheden in je woning hebt. Het leuke van een open gashaard is dat je deze helemaal op maat kun maken! Zo kun je de haard helemaal aanpassen op jouw ruimte.

Bij een gesloten gashaard gaat de toevoer van zuurstof via een kanaal vanaf buiten. Hierbij kun je variëren in verschillende types. De haard kan met verschillende materialen worden afgewerkt.

Elektrisch/ bio-ethanol

Wil jij geen beperkingen bij het aanschaffen van een haard? Een elektrische- of bio-ethanol haard kun je overal toepassen, omdat deze namelijk geen rookkanaal nodig heeft! 

Waar moet je opletten bij het uitkiezen van een haard?

Als je graag een haard wilt in je woonkamer of keuken is het belangrijk dat je op bepaalde punten let;

  • zorg dat je haard in verhouding staat met de ruimte,
  • kijk na of de woning goed, matig of slecht geïsoleerd is,
  • kijk naar wat het beste past bij de inrichting van je woning. Vrijstaand, hanghaard of ingebouwde haard.

Hulp nodig?

Ga je (ver)bouwen, maar kun je je niet echt voorstellen welke haard nu het beste past in jouw interieur? Ik kan je helpen!

 

Met creatieve groeten

Liefs,

Geef een antwoord